Szülőföld a távolból

A Gyergyói Kisújság évkönyvében található egy interjú Baricz Gergővel, aki 2011-es X faktor tehetség kutatóban tűnt fel, és  harmadik helyezést ért el.

Az interjúban arról kérdezik, hogy mit jelent neki a szülőföldje, milyen haza látogatni, de nézzük a konkrét kérdéseket és válaszokat:

- Az, hogy Budapesten élsz, híres lettél, mennyire változtatott az értékrendszereden?
- Amióta elköltöztem, sokat változtam, de ezt nem a helynezetnek, inkább a koromnak tulajdonítom. Az értékrendszerem viszonylag a régi marad, mindig két kérdést feltéve magamnak értékelek egy helyzetet: vajon mit mondanának erre a szüleim, illetve jó-e ez nekem.

- Szerinted, mi az érték itthon, és mi Budapesten?
Minden helynek megvan a maga sajátossága, értéke. Otthon a budapestinek, és Budapesten az otthoninak.

- Miért fontos számodra Gyergyó vidéke?
Mert ott harapni lehet a levegőt, és az egyetlen hely a világon a fenyves erdő alja, ahol békésen ki tudom pihenni magam. Ott valóban fel tudok töltődni.

- Szerinted mi az, amit az emberek mindig szem előtt kellene tartsanak, vigyázzanak rá a mai világban?
Látva azt, ahogy innen is kívándorolnak az emberek, eszembe jutott, ha a tisztességes őseink azért fáradoztak, hogy ott, ahol élnek, minél szebb és virágzóbb közösségi élet legyen, hogy azt a darab földet otthonnak lehessen nevezni, akkor legalább egy arcul köpést jelent számukra, ha nehézségekre hivatkozva, csak úgy, könnyedén odébbállunk. Ha valaki úgy látja, nem ilyen ősei voltak, az könnyű szívvel mehetne, amerre akar, de még Ő se menjen sehova, mert az addigi helyébe csak még rosszabbak jönnek!

- Mit jelent számodra a szülőföld?
Mindig, amikor hazautazom, van egy kis rituálém: a Bucsinról lefelé  megállok a kővályúnál, lemosom az arcom, iszok egy kis forrásvizet, és amikor beérek a Baricz-kanyarba olyan, mintha egy óriási katedrális küszöbén lépnek át. Angyali kis kegyhely nekem Gyergyó, és remélem, minél hamarabb sikerül elérni kitűzött céljaimat, hogy nyugodt szívvel hazatérhessek. Egyelőre Budapesten alakítom az életemet. Nekifogtam egy Zeneiskola elvégzésének, próbálom fejleszteni magam, miközben önmagam is keresem. Kegyes hozzám a sors, de úgy érzem, még rengeteg feladat áll előttem.

 

Erdélyről egy Erdélyben élő idegenvezető

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments