Áprily Lajos

Áprily Lajos, családi nevén Jékely Lajos Brassóban született, 1887 november 14.-én, vagyis 126 éve. Gyerek korában Parajdra költöztek és elemei iskoláit itt végezte, majd a család Kolozsvárra költözött. Iskolai tanulmányai befejeztével Nagyenyeden a kollégiumban lesz tanár, élete utolsó időszakát Budapesten éli le, ahol a nyolcvanadik születésnapja előtt halt meg a hárshegyi szanatóriumban (1967 augusztus 6.).

Az a kis idő amit Parajdon élt, nagy nyomot hagyott a költőben, a nosztalgia gyakran visszatért az életében, főleg a pesti években. Parajdra való visszatérésekor a boldog gyermekéveket, a természetben való elmerülést és a teljes szabadságot kereste.  Parajdról így emlékezik: „… Mitikus terület volt ez gyermeklábam számára, katlana zárt birodalom, ahol titoktermő a föld, s különös illatú a virág, s beszédesebb a patakok suttogása. Ma is tisztán érzem: képzeletem legelső sugallatait Rapsonné erdejének és várának köszönhetem…

Áprily Lajos születéséről emlékezzünk meg a Március című versének egy zenésített feldolgozásával, a Kicsi Hang együttes előadásában:

 

Erdélyről egy Erdélyben élő idegenvezető

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments