Márton Áron

Márton Áron püspök,  1896. augusztus 28-án született Csíkszentdomokoson. Születésének a 117.-én évfordulója alkalmából gondoltam, hogy röviden leírom az életét, de rájöttem, hogy ezt nem lehet rövidre fogni.

Ezért úgy döntöttem, hogy inkább megemlékezek róla, egy rövid gondolattal, és majd a továbbiakban rászánok több bejegyzést az élettörténetére.

Nézzük, hogyan elmélkedik Bedő Zoltán, a nagy püspökről:

“Márton Áron bátor, kemény, és megalkuvást nem ismerő férfi volt. Valódi pásztor, aki elszántan óvta hitét, és védelmezte a köréje tömörült nyájat. Nem lehetett sem megtörni, sem megfélemlíteni, sem elhallgattatni. Élete utolsó pillanatáig felemelte a szavát az igazság érdekében. Az elnyomottak védelmezője, az elesettek oltalmazója volt. Felekezeti hovatartozás nélkül. Büszkék kell legyünk arra, hogy közülünk vétetett. Hálásak azért, hogy a gondviselés megajándékozott egy ilyen tiszta erkölcsű, egyenes tartású, vallási és szellemi vezetővel. Boldogak, hogy magunkénak mondhatjuk őt. Emlékét megőrizni, példáját követni, szent kötelességünk. Vallási, és világi vezetőinknek pedig fel kell nőniük az ő erkölcsi és szellemi nagyságához, hogy legyen, lehessen magyar jövő. És nem csak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében.”

 

 

Erdélyről egy Erdélyben élő idegenvezető

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments