Program ajánló!

Július, a nyár közepe, vagyis a fesztiválok, rendezvények ideje.
Éppen ezért egy kis ízelítőt szeretnék itt felsorakoztatni, a teljesség igénye nélkül.
Pár olyan rendezvény mutatnék be, amiért érdemes szabadságok kivenni, és Erdélybe utazni.

 

Ezer Székely Leány Napja – 2013. július 6.

Ezer székely leány napjaEnnek a rendezvénynek a múltja egészen 1931-ig nyúlik vissza, ugyanis akkor szervezte meg először Domokos Pál Péter, néprajz kutató. Sajnos a második világháború után nem volt lehetőség folytatni ezt a szép hagyományt, viszont már a kommunista időben 1990-ben sikerült újra éleszteni a rendezvényt, és azóta minden évben itt gyűlnek össze a székely leányok és legények.   rendezvény sajátossága, hogy minden évben más-más tájegység mutatja be táncait és hagyományait, majd a különböző néptánc csoportok szórakoztatják a nagyszámú nézőközönséget.

 

 

Míves Emberek Sokadalma, 2013. július 19 – 21.

A székelyudvarhelyi Artera Alapítvány idén már 14. alkalommal szervezi meg a népművészet és a mesterségek hagyományainak megőrzését és ápolását szolgáló rendezvényét, a Míves Emberek Sokadalmát, amelyre július 19-21. között kerül sor Székelyudvarhelyen.

Murányi Tóni dalszerzőt idézve: „Évről évre a MES gyűjti össze azokat az embereket, akik a saját népi hagyományaink mezején keresik aktuális szórakozásukat. … A MES talán ezzel emelkedik ki a vidék nyári fesztiválkínálatából: jó alkalom ez mindannyiunk számára, hogy pár napig »vegytisztán« kapjuk kézhez a saját kultúránkat.”

 

 Félsziget fesztivál, 2013. július 18 – 21.

A Félsziget Fesztivált 2002-ben szervezték meg először Marosvásárhelyen. Nevét onnan kapta, hogy Marosvásárhely Weekend-telep nevű részében egy, a Marosba nyúló félszigeten rendezték meg. Mára már Erdély, legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát. Évről – évre  neves magyar, román és külföldi együttesek lépnek fel. Tavaly például Ákost hallgathatta meg az oda látogató, amin én is részt vettem.

 

Székelyföldi Tánctábor, 2013. július 21-28

Idén 19. alkalommal szervezik meg Felsősófalván a Székelyföldi Tánctábort, ahol kicsiktől kezdve egészen a nagyokig, a kezdőktől a haladókig mindenki megtalálja az ő tudásának megfelelő táncot. Az idén megtanulhatják a  Marossárpataki, Sóvidéki, Parajdi és Kisküküllő-menti táncokat. A talpalávalót a Erdély különböző pontjáról érkező muzsikások húzzák.

 

Tusványos,  2013. július 23 – 28

Az idén 24. alkalommal megszervezésre kerülő Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, gyakoribb nevén Tusványos története egy 1989 decemberi kézdivásárhelyi házibuliig nyúlik vissza. Ekkor döntötték el magyarországi és erdélyi fiatal politikusok, hogy szerveznek egy olyan rendezvényt, ahol lehetőség nyílik a párbeszédre egymás között, illetve románok és magyarok között is. Az évek folyamán a rendezvény egyre inkább bővült, a tartalmas előadások mellett nőtt a fesztiváljelleg és a résztvevők száma is, így aztán a szabadegyetem néhány évvel később átköltözött Bálványosról a közeli Tusnádfürdőre. Innen ered a Tusványos becenév is.

Ha Tusványost választja valaki, akkor engem ott megtalál. ;)

 

 

Erdélyről egy Erdélyben élő idegenvezető

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments