Erdély, mint rejtély!

A csoportjaimtól, az élmények mellett sok információt, tudást is kapok, néha nem csak az ők szülőföldjükről, hanem az enyémről is, vagyis Erdélyről.

Meglepő, de jól eső érzés, amikor ilyen jellegű újdonságot kapok.

Ez alábbi részletet, egy nagyon kedves hajdúhadházi tanár, és tiszteletes ismertette meg velem, ami egy bevezető az Illyés Csaba és Técsi Zoltán által írt Örök Erdély – Vándorlás végtelen című könyvben:

„Erdély egy hely a világban. Ugyanúgy, mint Szilézia, a Bahamák, vagy Hátsó-India.Csak abban tér el a többitől, hogy közelebb áll hozzánk. Térben és érzésként egyaránt. Mondhatni, egy darab a szívünkből. Éppen ezért olyan szavakkal rokonítható, mint a szerelem, az emberiség, vagy a vadvirágos rét. S még azt is bátran hozzáfűzhetjük, hogy megfejthetetlen, és megunhatatlan. Maga a csoda. Csodálkozni rajta így, szinte szükségszerű. Odamenni ahányszor – ahányszor csak mód és lehetőség adódik rá, és próbálni betelni vele.    Azaz megkísérelni  befogadni mindazt, amit oly szívesen és oly ízesen, s még annál is nagyobb természetességgel kínál. Mert Erdélyország a földi paradicsom, az utolérhetetlen szépség, és gazdagság, a kimeríthetetlen kút.

Igen, az időnek a kútja, amiből egyszerűen nem fogy ki soha a tartalom. Kevés lom, sok érték! Mentenivaló mulandóság! Ahol az emberek még tulajdonságok múzeumai, ahol a találkozhatunk bármelyik pillanatban a nagyapánk nagyapjával, ahol a tájak mélyén még sértetlen a sejtelem, s ahol még minden magától értetődik. Még az is, hogy az erdők beszélnek, a kövek életre kelnek, a tavak felsóhajtanak. Még az is, hogy a manók és a tündérek mindenütt ott lapulnak. Még az is, hogy már nem a miénk… Erdélyország ugyan tényleg Tündérkert, maga a mennyország. Annak földi mása. Egy hely a világban – akárcsak Szilézia, a Bahamák, vagy Hátsó – India, de olyan hely, ahol a mesék és a valóság közt a legkisebb a távolság. „

 

Erdélyről egy Erdélyben élő idegenvezető

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments