Egy (erdélyi) idegenvezető feladatkörei

Nagyon sok gyerek álma, hogy ha majd, nagy lesz idegenvezető lesz.

Egyik alkalommal a gyerek csoportból egy kislány megkérdezte: milyen az idegenvezetői munka, mert ő is az szeretne lenni… Egy tizenéves gyereknek nem mondhattam el részletesen, hogy mi a munka nehézségei és szépségei, mert benne még mások ezek a fogalmak, ezért csak annyit válaszoltam, hogy nézd meg az elkövetkező napokban, és döntsd el.
Sajnos utolsó nap nem volt lehetőségem megkérdezni, hogy milyen tanulságot vont le, pedig nagyon kíváncsi lennék.

De nem kell a gyerekekig elmenjünk, mert bármilyen más helyzetben, amikor  megkérdezik mivel foglalkozom, és én csak annyit mondok, hogy Idegenvzetéssel Erdélyben, nem értik meg egyből. Most már rájöttem, hogy jobb ha két-három bő mondatban mondom el, hogy pontosan mi a munkám.

Pont ez a felismerés sarkalt arra, hogy megírjam ezt a bejegyzést, vagyis leírjam a „munkaköri feladataimat”, ami természetesen közel sem annyira egyértelmű és konkrét, mint például egy gyári munkás esetében.

Vettem egy általános sablont azt töltöm ki:

A munkakör  megnevezése: Idegenvezetés Erdélyben
Az Erdélybe utazó csoportok fogadása, kísérése, és a terület részletes bemutatása.

A munkakör betöltésének feltételei:
Turizmus szakos egyetemi diploma és a Román állam által kiállított hivatalos idegenvezetői engedély

A munkavégzés konkrét helye:
Erdély

A munkaidő beosztása:
Ha csoportom van, akkor napi 24 óra.
Közvetlen a csoport előtti időszak: különböző papírok előkészítése, összecsomagolás, és a csoporttal felkeresett intézményekkel való kapcsolattartás.
Közvetlen a csoport utáni időszakban az elszámolás elkészítése. Más időpontokban pedig folyamatos felkészülés: múzeumokról, tárlatokról, épületekről, városokról, programokról.

Közvetlen felettes:
Nincs felettesem, mivel saját vállalkozásom van, de mégis van:
Az utazási iroda akinek dolgozom, nem felettes, de neki köszönhetem a munkám
A sofőr aki nem felettesem, de az ő buszán utazom, fontos megtalálni az összhangot, már az első napon, úgy mintha mindig együtt dolgoztunk volna.
És a legfontosabb”felettes” az utazó, aki teljes mértékben meg kell legyen elégedve: az utazási irodával, a busszal, a sofőrrel, az idegenvezetővel, a programmal, a helyi szervezéssel, és mindennel J

Helyettesítések.
Ha elvállaltam egy munkát, az indulás előtt körülbelül félévvel, akkor azt csak nagyon indokolt esetben mondható vissza.

Továbbképzéssel kapcsolatos elvárások
Folyamatos továbbképzés, szinte mindenről tudni kell, ami Erdélyben történik: politika, gazdaság, kultúra, stb.

A munkaértékelés kritériumai
Teljes mértékben a csoporttól függ. Van akinek tökéletes az amit nyújtok, van akinek még elégségest sem üti. Figyelembe kell venni a csoport érdeklődési körét, hangulatát és az szerint alakítani azt a pár napot.

Erdélyről egy Erdélyben élő idegenvezető

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments