Székely zászló

Tele van a magyar és az erdélyi média a székely zászlóval, és az azt körül vevő botránnyal. Nem akarok, és nem is fogok politizálni, vagy a kérdések jogosságát vitatni, viszont nagy örömmel boncolgatom a székely zászló történetét.

Mielőtt a zászlóval foglalkoznánk, kicsit a címerekkel is meg kell ismerkedjünk.
A székelységnek már az XIV- XV. században volt saját címere, hiszen az Erdély címerében már használták a szimbólumokat.

Pontosabban két címert tart számon a szakirodalom:  az úgynevezett régi székely címert: a pajzson egy páncélos kar egy egyenes kardot tart, a kardba húzott koronával, közepe táján egy szív és felette medvefej. (Ehhez a felépítéshez hasonló a székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi címer)

A második pedig, az úgynevezett új székely címer: kék mezejű pajzson aranynap és megújuló ezüsthold.
Így már el is jutottunk a mai használatban lévő székely zászlóhoz ami égszínkék mezőben arany csíkot tartalmaz, ezen kívül pedig egy arany napot és egy arany holdat.

A nyolcágú Nap-csillag nyolc székely szék (Marosszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék, Csíkszék, Miklósvár-Bardócszék, Sepsiszék, Kézdiszék, Orbaiszék) egységének a jelképe, a telőben levő Hold pedig a székelyek hitének és reményének, bizakodásának szimbóluma.

Említést kell tennünk a vörös és fekete kétsávos zászlóról is melyben ugyan úgy megtalálható a csillag, és a hold. Ez a változata markánsabb, mivel a népviselet és a székelyhímzések színe is ez, de igazi eredete még nem tisztázott.

 

Erdélyről egy Erdélyben élő idegenvezető

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments