Nyikó menti sütés, főzés

Farkaslakán, az én szülőfalumban él egy nagyon kedves, és most már nagyon idős nénike: Jakab Rozália, vagyis Rózsika néni.
Rugonfalván nőtt fel, de Farkaslakára jött férjhez, Jakab Zsigmond, állatorvoshoz. A házaspár a munka mellett a művészettel is foglalkozott: Zsiga bácsi faragott, míg Rózsika néni szőnyegeket szőtt. Az utóbbi időben Rózsika néni már inkább csak írással foglalkozik: több könyve jelent meg Farkaslakáról, illetve a Nyikó menti falvak mindennapi szokásaikról. Az egyik szakácskönyvéből idézek, amelyben röviden összefoglalja a Farkaslaki konyha körüli szokásokat:

“A székely falvakból, különösen Farkaslakáról, ahol régen nagyobb volt a szegénység, több leányt elküldtek városra úri családokhoz szolgálni. Fontos volt a pénzkeresés is, de a tanulás, a tájékozódás is. “Idegenben” a leány a tudását bővítette a takarítás, mosás, főzés terén is. Ez alatt az idő alatt “kistafirolta” magát, hazatérése után pedig a legtöbb leány férjhez ment. Otthon a háztartásban hasznosította a szolgálatban tanultakat, az anyjától elsajátítottakat, s ha kellett, alkalmazkodott az anyós szokásaihoz is. Így az idők folyamán, sokszínűbbé tették az étkezési rendet. Napjainkban azonban “besegítenek” a szakácskönyvek is.

A legtöbb falusi háznál nyáron, a nyári konyhában főztek, ide nyílott a kemence szádja is. Könnyebb volt itt a nyáron és ősszel több “zakotával” járó munkát lebonyolítani: disznóhizlalással járó “mocskolódás”, betakarítással járó őszi munka, befőzések. Ez idő alatt itt zajlott le a vacsorázás is, az ebéd legtöbbször a mezőn történt.

A téli disznóölés is itt folyt le a nyári konyhában, bár a család akkor már a téli konyhában tartózkodott, amit a lakókonyhának is használtak. Rendszerint érckályhán főztek, ami fűtötte is a lakást. A legtöbb öregasszony ma is azon főz. De ma már a legtöbb háztartásban palackos gázkályhát használnak, ez megmenti a gazdasszonyt nyáron a kályha melletti melegtől. A tanyákon, esztenákon szabad tűzhelyen is főznek. ”

 

Erdélyről egy Erdélyben élő idegenvezető

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments