Feketetói vásár

Kolozsváron hallottam először a Feketetói vásárról. Első éves voltam, amikor az egyik ismerősöm nagy lelkesedéssel mondta, hogy ő a hétvégén megy a vásárba, nem megyek?

Akkor azt hittem falunapokhoz hasonló vásár van, gondoltam láttam már olyat, s látok még eleget. Aztán teltek az évek, és rájöttem, hogy közel sem falunapokról van szó, hanem igazi nagy vásárról, régiségkereskedésről, ahol minden értékes és értéktelen dolgot meglehet vásárolni amit csak az ember elképzel.

Azóta már év elejétől készülök október második hetére, hogy hátha sikerül elmennem. Sokáig nem jött össze.

Az idén végre sikerült, hát van ott minden, amit az ember eltud képzelni, és még az is, amit nem tud elképzelni.

Körösfeketetó a Nagyváradot Kolozsvárral összekötő főút mentén fekszik, Királyhágó és Csucsa között. Oklevelek szerint az országos és heti vásári szabadalmat 1815-ben kapta a település, de valószínűleg már korábban is tartottak itt vásárt. A hagyomány szerint a háromnapos vásár a szombattal kezdődött. Ekkor volt az állatvásár, ahová a környékről napokig hajtották az állatokat. Vasárnap volt a mesterségek vására, ahol a teknővájók, csizmadiák, szabók, szűcsök, fazekasok, faragók, szitások, kötélverők és egyéb kézművesek kínálták a paraszti háztartás kellékeit. A vásár harmadik napján élelmiszert árultak.

Ó-szer (régiségvásár) jellege 1989 (rendszerváltás) után alakult ki, amikor megnyíltak a határok és egyre több turista kereste fel a vásárt. Azóta már teljesen elveszítette a régi hangulatát, de még így is érdekes látványt nyújt.

Egy kis ízelítő képekben:

 

Erdélyről egy Erdélyben élő idegenvezető

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments