Bözsefalva, ami falu is meg nem is

Nagygalambfalvától nem messze a Küküllő mellett húzódva már a `80-as években megjelentek az első házak, majd a `90 éveben is folytatódott ez a gyarapodás.

Mára már 27 ház található a 800 méter hosszúságú faluban/utcában, amiből 3 állandó lakos, a többik többnyire nyári lakhelyként használják.

Első hallásra talán kicsinek tűnik, de az ott élők nagyon is naggyá és élhetővé varázsolják. Kialakított utcáik, és tereik vannak, amiből talán a legérdekesebb a Traccs-placc egy kör alakú, kő­szegélyes emelvény, padokkal berendezve, ezen kívül a következő nevű utcákban sétálhat az arra járó:  Fináncok útja, Magánvállalkozók útja, Szúnyog-placc.

Bár a kis településnek még nincs temploma, de már haranglába van, amit 2000-ben állítottak. Sőt még egy kilátó toronnyal is büszkélkedhetnek.

Saját szokásaik és szabályaik vannak, így Bözsefalván csak19,5 km/óra a megendegedett sebesség. Minden év augusztusában falunapokat szerveznek, és ősszel szüreti bált.

Ahogy eddig rájöhettek Bözsefalva nem hivataloson bejegyzett község, de azért van közösség által megválasztott polgármestere.

Ahhoz, hogy a székely vendégszeretet itt is megmutathassak panzió is működik ebben a közösségeben, mégpedig a Pásztorlak elnevezésű, ahova szeretettel várnak minden arra járót.

 

Erdélyről egy Erdélyben élő idegenvezető

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments