Örmények Erdélyben

A jelenlegi erdélyi örmények elődei legnagyobb részben Moldvából, kis részben Havasalföldről jöttek Erdélybe.

A legnagyobb számú erdélyi örmény beáramlás 1672 elején történt  I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem engedélyével.Körülbelül 12 000-15 000 főnyi moldvai örmény Besztercén, Gyergyószentmiklóson és Csíkszépvízen telepedett le.

Mivel az örmények az idegenek csoportjába tartoztak, sokkal kevesebb joggal rendelkeztek, mint a “földieknek”. Hátrányos helyzetüket az is tetézte, hogy kevesebb jogokkal rendelkező helységekben laktak. Helyzetük megoldására egyetlen lehetőség volt, mégpedig a  beilleszkedés a magyar kultúrába, úgy hogy megőrizzék a saját identitásukat is.

Az örmények elfogadták, hogy saját vallásukról örmény katolikus vallásra térjenek és  hozzáfogtak a magyar nyelv és kultúra megismeréséhez. E célok elérésében szükséges volt az erdélyi örmények összevonása, azaz örmény városok létesítése.

Erdélyben az örmények két várost alapítottak: Szamosújvárt (1700) és Erzsébetvárost (1733).  Szamosújvár lett Erdély egyetlen olyan barokk városa, amelyet mérnöki tervek alapján építettek fel. E két városon kívül Gyergyószentmiklóson és Csíkszépvízen telepedtek le, ahol templomokat is építettek.

A legrégebbi örmény templom a Salamon templom, 1723-ban épült, amit Salamon Szamosújvár főbírája, testvére Bogdán  és feleségeik Szirma és Ulchathun, költségén kőtemplomot építtetett.

Ugyancsak Szamosújváron található az Örmény Székesegyház, melynek építését 1748-ban kezdték el. Az építéshez szükséges kiadásokat az örmény katolikus egyház, a hívek adományaiból fedezték és Mária Terézia királynő is adományozott.

A gyergyószentmiklósi örmény templom 1730-1734 között  épült barokk stílusban. Az örmény templom erődtemplomnak tűnik, ugyanis a templomot kőfal veszi körül.

Erzsébetvárosban is található örmény katolikus templom, aminek a védőszentjéről Árpád-házi Szent Erzsébetről kapta település nevét, a régi Ebesfalva helyett. A főtéren található, impozáns templom 1766 és 1783 között épült barokk stílusban. Egyik toronysisakját 1927-ben vihar sodorta le.

Csíkszépvízen a  központban található az örmény katolikus templom, mely 1781-ben épült Világosító Szent Gergely tiszteletére.

 

Erdélyről egy Erdélyben élő idegenvezető

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments